- Berätta kort om företaget du arbetar på.
Scandic Crown är ett hotell i centrala Göteborg. Företaget Scandic har en stor spridning på sina hotell i Sverige och övriga Europa. Det är ett både ett hotell företag men också konferens.
- Beskriv dina arbetsuppgifter.
Jag praktiserade tillsammans med Bella. Våra arbetsuppgifter är att vi ska diska, plocka fram och undan frukost och lunch, välkomna gäster och hjälpa dem, plocka undan tallrikar/muggar när de ätit klart, fylla på kaffe, mackor, mjölk mm. under konferenser, duka till lunchen och mycket mer utöver detta.
- Vilka utbildningar har de som arbetar på företaget?
En tjej som heter Felicia gick t.ex IT-design på gymnasiet och jobbar nu på Scandic efter studenten som ett extrajobb. Louise går i 2:an på hotell och turism linjen och praktiserar under 4 veckor på olika avdelningar för att se hur det är eftersom hon gärna vill jobba i hotellbranschen när hon blir äldre, gärna som receptionist. Men jag tror att man lär sig mycket snabbt hur man gör osv. och att det är en väldigt stor spridning på vilka utbildningar personalen har som jobbar där. Men om man har en högre post som chef så tror jag man behöver gå en speciell utbildning.
- Hur är könsfördelningen på företaget?
Det som chockade mig var att det nästan var fler kvinnor men annars är det väldigt jämn könsfördelning mellan kvinnor och män. Båda cheferna för lunchen och frukosten var kvinnor. I städet var det bara kvinnor och det var nästan bara kvinnor på receptionen.
- Är det här ett företag du kan tänka dig att arbeta på i framtiden? Motivera.
Kanske som ett extrajobb när jag pluggar eller för att få en extra inkomst men inte på heltid. Jag tycker det var ganska ansträngande, stressigt och väldigt intensivt. Jag tror inte att jag skulle klara av trycket riktigt, men det skulle vara kul att göra någon dag i veckan eller på helger eller så men jag skulle tröttna ganska snabbt om det var mitt heltidsjobb.
- Personlig upplevelse och tankar om dina praktikdagar.
Det ligger väldigt mycket jobb bakom en hotellfrukost och lunchen. Allt ska verkligen stämma. Det blev ganska påfrestande redan efter första dagen. Man fick nästan aldrig sitta ner, det var väldigt tufft och jag kan inte förstå mig på de som jobbar där. Det är nästan lika mycket varje dag. Men sedan reflekterade jag också över all mat som slängdes, det var hur mycket som helst som bara gick rakt ner i soptunnan. Mat som blev över, slängdes och det var inget fel på den.
Men sedan så tycker jag det var en bra erfarenhet och ganska intressant.
- Händelser under arbetsdagarna som är roliga, jobbiga, spännande eller intressanta.
Ingen dag är densamma som den förra för det är alltid nya människor, ny mat osv. Men i tisdags var det väldigt många gäster så många som 400st, då blev det väldigt mycket att göra. Det blev springa fram och tillbaka hela tiden, vilket var roligt men det var väldigt tröttsamt och jobbigt emellanåt.
.jpg)
